subspringschans

Kinderen van groep 7 van OBS De Springschans bezoeken de Historische vereniging van Heiloo.

04-04-2019

Als onderdeel van het Thema “Oorlog en Vrede”, zijn de groepen 7 naar het Historisch Museum van Heiloo geweest, om daar meer te weten te komen over Heiloo in WOII.

Na de ontvangst door Jaap en Josta de Graaf van de vereniging vertelde Jaap, adhv een dia voorstelling over het leven in Heiloo tijdens WOII.

Dit schreven de kinderen na afloop:
“ Hij vertelde ook over twee jongens van 3 en 6. Die gescheiden van hun ouders waren. Toen gingen ze bij hun opa en oma wonen. Ze zijn verraden en omgekomen en de ouders hebben het overleefd. Toen gingen we een wandeling maken langs belangrijke plekken in Heiloo. Langs de Witte Kerk, waar hij vertelde dat de klok uit de kerktoren was gehaald en een hele tijd op de bodem van het IJsselmeer heeft gelegen. En dat er om de toren van de kerk een hekje had gestaan omdat het een uitkijkpost was. Wij vonden het heel interessant en leuk,  maar ook gek dat er dit soort dingen in Heiloo zijn gebeurd. “

“ Het eerste waar ze het over hadden was een boek dat door hen geschreven was over de tweede wereldoorlog in Heiloo. Daarna kregen we heel veel verhalen over hoe het was om zo te leven. Ons favoriete verhaal  ging over Meneer Zonderhuis, hij zorgde voor onderduikadressen en voedselbonnen voor de onderduikers, zoals de joden. Meneer Zonderhuis was een verzetsman in Heiloo. Er waren heel veel interessante verhalen.  Hierna maakten we een wandeling. Tijdens de wandeling gingen we naar heel veel plaatsen in Heiloo. Zoals naar het Witte Kerkje,  dat is een van de oudste kerken in Nederland. Het was super leuk om te doen en we hebben er heel veel van geleerd. “

“ Er liggen bij sommige huizen in Heiloo steentjes van mensen die het niet overleeft hebben, de Stolpersteine. Er liggen in Heiloo 26 steentjes. Ze worden om het half jaar schoongemaakt.
Op een van de Stolpersteine staat : ”Gevlucht in de Dood”.
Als je iemand had verraden dan kreeg je 7 en een halve gulden. We gingen ook lopen door Heiloo. Naar belangrijke plekken in de oorlog. Bijvoorbeeld de Man van Vugt.”