Overige Gemeentelijke monumenten 1

Gemeentelijke monumenten in Heiloo – Overige 1

 

Curtiuslaan 3

Landhuis van gele baksteen uit 1936. Ontwerper: L. Groen die diverse woningen in de nabije omgeving heeft getekend. Aannemer: J.Rus die meerdere woningen in het Blockhovepark heeft gebouwd. Opdrachtgever: P.A. de Lange, die getrouwd was met een van Foreest en die het Blockhovepark in ontwikkeling bracht. Het huis heeft typische jaren-30 stijlkenmerken zoals de kap, de forse overstekken en het siermetselwerk. Vaste luiken. Het heeft een grote zeldzaamheidswaarde.

Curtiuslaan 17

Villa uit 1932 met een zeer hoge puntvormige kap, hetgeen benadrukt wordt door de hoge schoorsteen. Karakteristiek oor deze bouwtijd: siermetselwerk op de hoeken en langs de dakrand, de ingang die halfrond is aan de bovenzijde, het brede deel van de schoorsteen en de zonnewijzer. Bouwer: Jan Rus.

Curtiuslaan 19

Deze in 1938 gebouwde villa bevat 2 woonhuizen en ligt op een overgang tussen 2 straten. Zijn stedenbouwkundige waarde ontleent het pand aan deze bijzondere ligging. Kenmerken uit de jaren-30: vensters met luiken, glas-in-loodramen, boogdeuren en bijzonder houtwerk. Ontwerper: L.Groen. Aannemer: J.Rus

Van Foreestlaan 5

Dit woonhuis uit 1932, onderdeel van het Blockhovepark, heeft zowel aan de Curtiuslaan als aan de Van Foreestlaan een vlindervormige voorgevel: een zeldzaam pand waarvan de vormgeving is aangepast aan de situering, t.w op een samenkomst van wegen. Destijds werd het gebouwd aan de Drechterlandschenweg, genaamd naar het eerste woonhuis dat daar stond.

Van Foreestlaan 7

Deze grote villa uit 1938 in het Blockhovepark bevat 2 woonhuizen (zie ook Curtiuslaan 19) met een markante ligging op een overgang tussen 2 straten. Het bezit traditionalistische jaren-30 kenmerken: vensters met luiken, glas-in-lood, boogdeuren en ambachtelijk houtwerk. Ontwerper: L.Groen. Aannemer: J. Rus

Van Foreestlaan 8

Villa van een bijzonder type (eerste steen gelegd door Jan Rus, 25 maart 1933) met karakteristieken uit de bouwtijd: geknikte en ver doorgezette dakpartij, grote overstekken, kastenwand achter houtwerk: door het rijke gebruik van houten elementen is invloed van de Amsterdamse School herkenbaar. Ontwerper: L.Groen

Kerkelaan 25

Dit in ca. 1925 door Jan Rus gebouwde woonhuis bezit typologische waarde vanwege het mansardetentdak, oftewel paddestoeldak. Kenmerkend voor het bouwen in de jaren 20 is de grote kap. Reden hiervan is de slechte economische situatie: dakpannen waren goedkoper dan bakstenen. Het pand is zeldzaam vanwege het gave karakter met stijlkenmerken van de jaren 20.

Stationsweg 10

Statig woonhuis ‘Dulca Mara’ bezit Neo-Renaissance stijlkenmerken behorende bij de bouwtijd (ca. 1910): o.a. lichtgetoogde vensters, glas-in-lood, houtwerk in topgevel, licht horizontale banden in het metselwerk.

Stationsweg 14

Statig woonhuis ‘Catharina’, gebouwd in 1917, met een bijzonder karakter vanwege de gave stijlkenmerken uit de bouwtijd, o.a. de versiering van de geveltop: een fraaie houten windveer langs de dakrand.

Zanderslootweg 7

Een tegen de rand van het bos gelegen pand genaamd ‘Hackfort’. Herkenbaar is de Chalet-vakwerkstijl waarin engelse invloeden zijn te zien. Het vroegere balkon is midden 20e eeuw dichtgezet waardoor een serre-uitbouw ontstond. De woning is in 1903 gebouwd als rentenierswoning voor een kaasfabrikant uit de Beemster, in 1914 verkocht aan een tuinder die er tot 1923 een aardbeienkwekerij heeft gehad en had in de jaren 40 een theetuin, gedreven door Andreas Leonardus van der Schuyt.

Westerweg 53

Karakteristieke boswachterswoning uit 1913, behorende bij landgoed Nijenburg en dus van historische waarde als ook van landschappelijke waarde. Waarschijnlijk is de woning gebouwd toen de vennootschap N.V. Nijenburg in 1913 werd opgericht.

Foto’s: Dick Slagter