Nieuws special 2020 – 01

De  Springschans bezocht Historisch Museum Heiloo

De  Springschans bezocht in de Kinderboekenweek het Historisch Museum Heiloo.  Na het bezoek aan het museum hebben verschillende kinderen van de  school een verslag hiervan geschreven.

Hieronder volgen verslagen van een paar kinderen van de school.

Esper

‘We  gingen naar het Historische Museum in Heiloo. Daar ging een meneer vertellen over Willibrord en de goden.
Daarna hadden we even pauze en mochten de kinderen wat drinken en een  chocolaatje.
In het museum was echt van alles te zien, oude boeken, bijzondere opgravingen  en allerlei informatie over vroeger. Toen ging een andere meneer over de Tweede Wereldoorlog vertellen. Over de joden die zich moesten verstoppen voor het Duitse leger. En dat de joden in een concentratiekamp werden vermoord.
Ik vond het super interessant en leuk.

Alix Julian

Historische vereniging Heiloo

Ik was vandaag met mijn klas naar de Historische vereniging van Heiloo. Hij ging vertellen over een jongetje die Willibrord heette, toen hij 7 jaar ging hij naar een klooster om monnik te worden. Willibrord was eigenlijk de hele dag aan het bidden, op een dag dacht hij ik ga naar Frisia (Nederland toen die tijd) hij ging naar Heiloo. Hij vond een plek waar veel mensen naar toe kwamen en ja hoor daar kwam een kindje dat kindje noemen we even Boris, Boris vroeg wat kom jij doen?! Willibrord zei: ¨ik kom jullie vertellen over god! ¨ Boris zei: ¨oh dat hoeft helemaal niet ik weet alles al over Wodan, Donar en Freya!¨ Willibrord die zei: ¨die bestaan helemaal niet! Alleen mijn god bestaat dat is de god van ALLES! Er kwamen meer mensen aan lopen die zeiden wij willen helemaal niet jou god! Wij willen schoon drinkwater! Willibrord zei:” Oké prima, ik ga vragen aan mijn god of die mij daarmee wil helpen.¨ Hij maakte de put. En alle mensen waren blij! Ze zeiden: ¨ Wij houden van uw god wij willen gedoopt worden naar uw god!

Natuurlijk weten we niet zeker of dit zo is gebeurd maar er komt een goed verhaal van!

Noël

Mijn klas en ik waren naar het Historisch museum. Het was er leuk en toen ik eenmaal zat te luisteren dacht ik …wow dit is echt interessant. ik vond het fijn dat we een KitKat zomaar kregen en wat limonade. Na de pauze ging het onderwerp over de Tweede Wereldoorlog. Ik vond dat ook heel interessant. Het ging vooral over de Stolpersteine (struikelstenen) .Ik vind het echt erg wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurt. Vooral dat joden gewoon werden vermoord.

Yalisa Jill Hurkmans

Historisch museum Willibrord

We waren vandaag bij het historisch museum op het Willibrord terrein.

We waren met de hele klas. (groep 8 van de Springschans )

We hadden veel geleerd over Willibrord.

Nu ga ik je het interessantste stukje van het verhaal van Willibrord vertellen.

Willibrord was een man die geboren werd in Engeland.

Van zijn ouders moest hij godsdienst leren.

Dat deed hij ook, nadat hij was afgestudeerd werd hij monnik.

Hij reisde de wereld over om iedereen in zijn god te laten geloven.

En we hebben ook veel geleerd over de Tweede Wereldoorlog.

Daar ga ik je nu een interessant stukje over vertellen.

In Duitsland was Hitler de baas.

Hij vond dat alle Joden de wereld uit moesten.

Ze werden opgepakt en daarna naar concentratiekampen afgevoerd.

In concentratiekampen werden ze vermoord.

In Heiloo liggen 26 Stolpersteine stenen.

In heel Europa liggen 70 000 Stolpersteine stenen.

Stolpersteine stenen liggen er als aandenken van vermoorde joden in de Tweede Wereldoorlog.

Verder vond ik het heel interessant en leuk!!

Zeker een aanrader!!

Bram Verkruisen

Historisch Vereniging Heiloo

Vandaag was ik met mijn klas naar de Historische Vereniging Heiloo.

We konden lopen omdat het niet zo ver was.

We kwamen daar aan we moesten met een trap naar beneden en toen kwam er een meneer die ons meenam naar een presenteerzaal, eerst werd er verteld over Willibrord die in 658 was geboren in Ierland waar hij in een klooster leerde lezen, rekenen, schrijven en leerde hoe de wereld werkte en dat god de allerbelangrijkste was. Later werd hij priester en daarna ging hij naar Nederland de mensen over zijn god vertellen hij had ze overtuigt om in zijn god te geloven door een waterput te maken met heerlijk water.

Ik was helemaal meegenomen in allebei de verhalen.

Daarna hadden we een pauze met eten en drinken en daarna ging iemand anders ons vertellen over de Tweede Wereldoorlog en Stolpersteinen.

Een Stolperstein is uit het Duits vertaald een struikelsteen.

Hij werd voor een huis van een vermoorde jood ingegraven.

In Heiloo zijn er 26 Stolpersteinen op 9 verschillende adressen.