Gemeentelijke monumenten Kennemerstraatweg 1

Gemeentelijke monumenten Kennemerstraatweg 1

 

Kennemerstraatweg 81

Statig woonhuis met bijpassend tuinhek (bouwjaar ca. 1900). Bijzondere kenmerken: witte, horizontale banden over de gevel, overstekende daklijst gesteund door houten klossen, siermetselwerk en ambachtelijk uitgevoerd houtwerk. Fraaie suitedeuren en glas-in-loodramen in het interieur.

Kennemerstraatweg 87

Woonhuis uit 1904 met gave stijlkenmerken zoals o.a. entreeportiekje met keramiektegels, glas-in-lood, ambachtelijk uitgevoerd houtwerk, siermetselwerk, een Neo-Renaissance-trappaal. Het heeft dan ook zowel architectuur-historische als zeldzaamheidswaarde.

Kennemerstraatweg 156

Woonhuis uit 1922 met erfbegrenzing. Valt op door de gaafheid van de jaren-20 stijl: o.a. metsel- en houtwerk, facetgeslepen glas in de ruitjes, glas-in-lood, panelen deuren. Voorgevel geert iets op de begane grond. Gebouwd in opdracht van L.J. Klijn. Als een van de weinige jaren-20 panden in Heiloo heeft het zeldzaamheidswaarde.

Kennemerstraatweg 179/181

Statig (dubbel) woonhuis uit 1931, gekenmerkt door jaren 30-elementen: forse dakoverstek, lineaire vormentaal, erkers met glas-in lood, siermetselwerk. Ook in het interieur nog oorspronkelijke details. Gebouwd als 2 onder 1 kap maar bedoeld om het er als 1 pand te laten uitzien. Aanvankelijk werd alleen nr. 181 bewoond dat in verbinding stond met nr. 179. Vanwege de gaafheid is het pand van architectuur-historische waarde.

Kennemerstraatweg 197

Statig woonhuis uit 1918 van een bijzonder type, genaamd ‘The Rose”, gebouwd door opdrachtgever L. Zeevat. Het vertoont kenmerken van de Chaletstijl die destijds aan de West-Europese kuststreken overal waarneembaar was: fraaie, zorgvuldige detaillering, grote overstekken, rijk gebruik van hout (dakconstructie en windveer), lichtgetoogde vensters. In 2013 gerestaureerd.
Foto: Rob Liefveld

Kennemerstraatweg 318

Woonhuis uit 1912 met asymmetrische voorgevel in Neo-Renaissance stijl met horizontale witte banden over de gevel, aanzet- en sluitstenen boven de vensters, het 3-hoekige fronton boven op het geveltje en het lijstwerk daaronder. Ook in het interieur zijn nog waardevolle elementen. Een bijzonderheid in Heiloo vanwege de gaafheid van het pand waarvan de stijlkenmerken overeenkomsten vertonen met die van het pand Kennemerstraatweg 350.

Kennemerstraatweg 328

Statig woonhuis uit 1906 met asymmetrische voorgevel en gebouwd door de journalist Adema. Het vertoont kenmerken van de toen heersende Chalet-stijl: houtwerk in de top van de gevel, dakkapel met 3-hoekig fronton, horizontale banden in metselwerk van geglazuurde baksteen, sierrand langs de gootlijst, houten balkon. Ook het interieur bevat nog vele stijlkenmerken uit de bouwtijd. Vanwege de kwaliteiten van het pand is sprake van architectuur-historische en zeldzaamheidswaarde.

Kennemerstraatweg 350

Woonhuis uit ca. 1900 met asymmetrische voorgevel. Dit pand heeft gecombineerde stijlkenmerken van de Neo-Renaissance en de Chalet-stijl: horizontale banden over de voorgevel, aanzet- en sluitstenen boven de vensters, siersteentjes, fraai houtwerk, houten balkonhek. Ook het interieur bevat nog vele ambachtelijk vervaardigde elementen, zoals in het pand nr. 318.

Kennemerstraatweg 382

Markant gesitueerd statig pand, gelegen tegenover het raadhuis en gebouwd in de 1e helft van de 19e eeuw als woonhuis voor Giesbert Cornelis Fontein Verschuir. Opvallend is de rijk bewerkte gootlijst, gedragen door houten klossen en de houten lijst boven de vensters op de begane grond. Het interieur bevat nog Neo-Renaissance kenmerken. In het verleden was het gebouw o.a. burgemeesterswoning, volksmuziekschool en bibliotheek.

Kennemerstraatweg 384/386/386A

Groot statig pand uit 1903, gebouwd als pension ‘Boschlust’, met asymmetrische voorgevel. Het bevat bijzondere kenmerken van de Neo-Renaissance stijl en van de Jugendstil. Opvallend is de erker rechts boven met het tentdakje en de gepleisterde medaillons in de top. De later aangebrachte winkelpui past niet geheel in de stijl van het pand.

Kennemerstraatweg 392-400

Bouwblok uit 1921-1922 bestaande uit 2 gespiegelde bouwmassa’s waarin zich 5 woningen bevinden, arbeiderswoningen als oudedagsvoorziening gebouwd door Maarten van Steeg, meestertimmerman en aannemer die tevens het raadhuis bouwde. Voor de bouw werd destijds een subsidie toegekend. Het blok heeft inpandige portieken met halfronde bogen, bijzonder metselwerk dat kenmerkend is voor de jaren 20.

Kennemerstraatweg 392-400

Bouwblok uit 1921-1922 bestaande uit 2 gespiegelde bouwmassa’s waarin zich 5 woningen bevinden, arbeiderswoningen als oudedagsvoorziening gebouwd door Maarten van Steeg, meestertimmerman en aannemer die tevens het raadhuis bouwde. Voor de bouw werd destijds een subsidie toegekend. Het blok heeft inpandige portieken met halfronde bogen, bijzonder metselwerk dat kenmerkend is voor de jaren 20.

Foto’s: Dick Slagter, m.u.v. Kennemerstraatweg 197