Gemeentelijke monumenten Holleweg

Gemeentelijke monumenten Holleweg

 

Holleweg 32

Symmetrisch opgebouwd woonhuis, bouwjaar ca. 1890, met kleiner woonhuis links dat voorzien is van een houten veranda. Dit gedeelte was vroeger bibliotheek. De landelijke uitstraling valt op. Karakteristiek is: dakkapel met vleugelstukken op kroonlijst, de ingangsdeur en de diverse soorten baksteen. In 1937 gekocht door P.A. de Lange, bekend vanwege zijn bouwactiviteiten in het Blockhovepark. Van 1950-1974 bewoond door zijn vrouw mevrouw De Lange-van Foreest.

Holleweg 65 – 67

Het enig overgebleven blokje dat oorspronkelijk is gebouwd als onderdeel van een bouwblok van drie arbeiderswoningen, ontworpen door C.Kemp en gebouwd in 1923. Opdrachtgever: Vereeniging voor Volkshuisvesting in Heiloo.
Het is spiegelbeeldig opgezet met mansardekap met rode, Oudhollandse pannen.

Holleweg 100

Voormalig karakteristiek zaadpakhuis, gebouwd in 3 fasen: in 1923/1924 en in1928 door J. Rus en in 1933 door A. Bolten.
Een uniek monument van bedrijf en techniek, dat opvalt door zijn formaat.
Bijzonder is ook de nog steeds in functie zijnde goederenlift. Het heeft grote zeldzaamheidswaarde

Holleweg 131A

Het door de gemeentelijke dienst ontworpen oude deel van de begraafplaats, gekenmerkt door een symmetrische aanleg met een lichte ronding in het midden: vak A. Samen met de vele bomen, het dienstgebouwtje en de hardstenen van symboliek voorziene grafmonumenten vormt het een rustiek geheel, ontstaan tussen 1918 en 1930. Ook de vijver (jaren 30) is kenmerkend voor het tijdsbeeld.

Foto’s: Dick Slagter