Gemeentelijke monumenten Heerenweg

Gemeentelijke monumenten Heerenweg

 

Heerenweg 5

Klein sfeervol woonhuis met rijk gesneden houten windveer langs de dakrand die bekroond wordt met een ‘makelaar’. Dit is een van de 3 panden in Heiloo met dergelijke windveren.
Dubbele houten paneeldeuren in de topgevel en voor het pand een beeldbepalend vriendelijk hekwerk. In een inscriptie in een dwarsbalk staat de dateringsdatum: ‘augustus 1900 dhr. Akersloot’.
Aannemer: waarschijnlijk firma Opdam.

Heerenweg 15

Woonhuis (rechter deel uit 1900-1910 en linkerdeel 2001) met Neorenaissance-stijl kenmerken: de horizontale banden over de gevel en de steentjes in de bogen boven de vensters. De houten windveer langs de dakrand volgt mooi de ronding van het erachter gelegen venster. Op de uiteinden en op de top een z.g. makelaartje. Aannemer: waarschijnlijk firma Opdam.

Heerenweg 16

Klein maar beeldbepalend pand met schilddak met aan achterzijde lagere, nieuwere aanbouw.
In de kapspant zijn oude telmerken aangetroffen (17e eeuw). Die ouderdom is niet onmogelijk maar het huidige uiterlijk is voornamelijk 19e eeuws. Voordeur met mandorla-vorm en dakkapel met ronding aan bovenzijde.

Heerenweg 71

Statig West-Fries herenhuis, markant gelegen en symmetrisch opgebouwd. Fraaie detaillering: o.a. gesneden houtwerk in gevel, 4-delige venster in de top, sierpleisterwerk.
Op een groot bosperceel in 1880 gebouwd. De lindebomen dragen bij aan de sfeer. Lange tijd droeg het de naam “Mon Repos”. Het is in 1962 aan de achterzijde uitgebreid.

Heerenweg 88

Abri type Betonno MK1

Heerenweg 195

Voormalige tuinderswoning uit 1880 met markante ligging op een samenkomst van wegen. Roedenvensters met luiken. De woning herinnert aan een periode waarin de tuinderij nog volop werd beoefend in Heiloo.

Foto’s: Dick Slagter