Berichten

Berichten of nieuws van derden

17-04-2019

PERSBERICHT Huis van Hilde Castricum

Lezing over 42 kilometer onderzoek naar 4500 jaar bewoning

De archeologie van de Westfrisiaweg in Huis van Hilde

Lezing  8 in de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen’: 2 mei 2019 – Hilde kan me nog meer vertellen: De archeologie van de Westfrisiaweg: 42 kilometer onderzoek naar 4500 jaar bewoning

  • Spreker: Carla Soonius
  • Onderwerp: Opgravingen WestFrisiaweg N23 (deel 2)

Carla Soonius, regio-archeoloog in West-Friesland en deels werkzaam bij projectbureau Westfrisiaweg van de provincie Noord-Holland, is donderdag 2 mei in Huis van Hilde in Castricum om een lezing te geven over de opgravingen bij de Westfrisiaweg / N23.

Carla Soonius vertelt deze avond over het archeologische onderzoek bij de Westfrisiaweg / N23. De aanleg van de weg bood de mogelijkheid om uitgebreid archeologisch onderzoek te doen van west naar oost door de hele regio West-Friesland. Vanaf 2013 werd dit onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Holland door Archol bv en ADC ArcheoProjecten uitgevoerd.

Carla Soonius schetst aan de hand van de gedane opgravingen een beeld van de bewoning vanaf ca. 2500 voor Christus tot in de 20ste eeuw. Duidelijk is dat de mens steeds een grote invloed heeft gehad op deze regio en zijn stempel heeft achtergelaten. Het onderzoek bleek ook een uitgelezen kans te zijn voor samenwerking tussen de wetenschap en bedrijven die waren betrokken bij de aanleg van de weg. De bestaande onderzoeksgroep ‘Farmers of the Coast’ van de Universiteit Leiden is uitgebreid betrokken bij de opgravingen. Het projectbureau van de provincie heeft deze ‘kruisbestuiving’ van wetenschap en bedrijfsleven aangestuurd.

De vondsten van de opgraving in de tentoonstelling ´Liefs van Julia´
´Liefs van Julia´ presenteert de resultaten van deze grootste opgraving in Noord-Holland ooit in voorbereiding op de werkzaamheden aan de N23 (in 2013-2017). De nieuwe tentoonstelling is op 19 april geopend voor publiek! Topvondsten, waaronder de beroemde Bronsschat van Medemblik, zijn er te zien en je ontmoet Julia, wiens gezicht met forensische technieken is gereconstrueerd. Met de spectaculaire virtual reality-tour neem je letterlijk een kijkje in de Bronstijd!

  • Lezing: Carla Soonius
  • Titel: De archeologie van de Westfrisiaweg: 42 kilometer onderzoek naar 4500 jaar bewoning.
  • Donderdag 02 mei 2019, 20-22 uur. Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum.
  • Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting)
  • Reserveren via oerij.eu. Een kaartje kopen op de avond van de lezing aan de kassa bij Huis van Hilde kan ook. Voor meer info bel 06 1445 1564.

09-04-2019

PERSBERICHT Regionaal Archief Alkmaar

 Lokale bronnen online

Digitaal geschiedenislokaal voor docenten & leerlingen

 Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto’s, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Heiloo. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een ‘digitaal geschiedenislokaal’: www.geschiedenislokaalheiloo.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema’s, waardoor leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

 Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Bijvoorbeeld een overzicht van de gemeente Heiloo, waarin wordt aangegeven hoeveel arbeidskrachten de gemeente in juni 1944 moet leveren voor het Sonderbauprogram in Schagen. Op de website zijn ook bronnen opgenomen uit andere instellingen dan het Regionaal Archief. Zo ook een pamflet van het NIOD, dat in 1944 te Heiloo werd opgehangen. Inwoners werd bevolen hun fiets vóór 9 oktober, 15.30 uur in te leveren. Als niet iedereen aan die oproep gehoor gaf, zouden tien inwoners uit het dorp worden geëxecuteerd. Dit soort documenten laten zien dat bekende onderwerpen uit de geschiedenis ook op lokaal niveau hun weerslag hadden.

 De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema’s in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema’s vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema’s kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Naast het thema ‘Tweede Wereldoorlog’ wordt er gewerkt aan de thema’s ‘Middeleeuwen’ en ‘Verlichting en democratie’. Voorbeeldbronnen uit die thema’s zijn een brief van René Descartes uit de periode dat hij in Egmond aan den Hoef verbleef (1644-1648), de stadsrechten van Schagen (1415) en de Vikingschat (circa 850-860) die op Wieringen werd gevonden.

De bronnen komen voornamelijk uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen als het NIOD en verschillende archeologische diensten. Het werkgebied van het Archief beslaat tien gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Geschiedenislokaal is een landelijk platform. Er zijn ook digitale lokalen van onder meer Amsterdam, Haarlem en Waterland.