Berichten

Berichten of nieuws van derden

02-11-2019

Lezing over het Groot Noordhollandsch Kanaal

Het was een van de grootste waterbouwkundige prestaties van ons land: de realisatie van het 80 kilometer lange Groot Noordhollandsch Kanaal, 150 jaar geleden. En dat in slechts 5 jaar. Tijdens de volgende lezing van het Alkmaars Historisch Café (donderdagavond 21 november) vertelt Henk Stapel over de aanleg van het bekende kanaal en de man achter het enorme project: Jan Blanken. Ook de gevolgen van de totstandkoming van het kanaal voor Alkmaar komen aan bod.

Henk Stapel, historicus en voormalig zeeofficier, vertelt over de noodzaak van het kanaal, het traject, de gevolgen voor de waterhuishouding van Noord-Holland en de ontwerper Jan Blanken. Jan Blanken was een bekwaam inspecteur-generaal van Waterstaat. Hij genoot veel aanzien en vertrouwen, maar raakte kort na de voltooiing van het kanaal in diskrediet. Hoe dat gebeurde, wordt tijdens de lezing toegelicht.

Ook de vindingen van Jan Blanken, vlotbruggen en waaiersluizen, komen aan de orde tijdens de lezing. En hoe gingen de duizenden arbeiders te werk bij het graven van het kanaal? Tijdens de tweede helft van de lezing wordt ingezoomd op Alkmaar. Wat waren de stedenbouwkundige gevolgen van het kanaal? En leverde het kanaal Alkmaar de economische voorspoed waarop werd gehoopt?

Kaarten voor donderdag 21 november zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Grote Kerk betalen €5,- per kaartje. Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar Centrum), Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.

22-10-2019

Open dag Regionaal Archief Alkmaar

Op zaterdag 9 november houdt het Regionaal Archief Alkmaar open dag.
De deuren van het Archief zijn  van 11.00 tot 16.00 geopend.
Voor meer informatie: klik HIER

15-10-2019

Willibrorduslezing

Op zaterdag 2 november wordt wederom de Willibrorduslezing gehouden. Aanvang 17.00 uur in de Cultuurkoepel.

Spreker op deze avond zal zijn de heer Eppo van Nispen tot Sevenaer.
Informatie over deze lezing: Klik HIER

Spreker op deze avond zal zijn de heer Eppo van Nispen tot Sevenaer.
Informatie over deze lezing: Klik HIER

09-04-2019

PERSBERICHT Regionaal Archief Alkmaar

Lokale bronnen online

Digitaal geschiedenislokaal voor docenten & leerlingen

Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto’s, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Heiloo. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een ‘digitaal geschiedenislokaal’: www.geschiedenislokaalheiloo.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema’s, waardoor leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Bijvoorbeeld een overzicht van de gemeente Heiloo, waarin wordt aangegeven hoeveel arbeidskrachten de gemeente in juni 1944 moet leveren voor het Sonderbauprogram in Schagen. Op de website zijn ook bronnen opgenomen uit andere instellingen dan het Regionaal Archief. Zo ook een pamflet van het NIOD, dat in 1944 te Heiloo werd opgehangen. Inwoners werd bevolen hun fiets vóór 9 oktober, 15.30 uur in te leveren. Als niet iedereen aan die oproep gehoor gaf, zouden tien inwoners uit het dorp worden geëxecuteerd. Dit soort documenten laten zien dat bekende onderwerpen uit de geschiedenis ook op lokaal niveau hun weerslag hadden.

De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema’s in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema’s vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema’s kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Naast het thema ‘Tweede Wereldoorlog’ wordt er gewerkt aan de thema’s ‘Middeleeuwen’ en ‘Verlichting en democratie’. Voorbeeldbronnen uit die thema’s zijn een brief van René Descartes uit de periode dat hij in Egmond aan den Hoef verbleef (1644-1648), de stadsrechten van Schagen (1415) en de Vikingschat (circa 850-860) die op Wieringen werd gevonden.

De bronnen komen voornamelijk uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen als het NIOD en verschillende archeologische diensten. Het werkgebied van het Archief beslaat tien gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Geschiedenislokaal is een landelijk platform. Er zijn ook digitale lokalen van onder meer Amsterdam, Haarlem en Waterland.