Actueel Nieuws

Nieuws van de vereniging 2020

24 maart 2020

Actueel nieuws

Vanwege het coronavirus is het museum in ieder geval tot 1 juni 2020 gesloten.

Tot nader bericht zijn helaas alle geplande activiteiten tot nader bericht afgelast of uitgesteld tot na 1 juni 2020.
Dit geldt ook voor de rondleidingen op Nijenburg.

Via deze website en via de pers zult u op de hoogte worden gehouden over te hervatten of nieuwe activiteiten.


22 maart 2020

Actueel nieuws

Het Historisch Museum Heiloo

Vanwege het coronavirus is het museum in ieder geval tot 1 juni 2020 gesloten.

Achter de schermen wordt er door vrijwilligers hard doorgewerkt.
Jammer genoeg was de tentoonstelling ‘De Kring van Heiloo’ vrij onverwacht niet meer te bekijken. Maar, volgend jaar is er weer een Boekenweek en wie weet kunnen we de expositie dan nog een keer maken. Er zal dan waarschijnlijk ook een nieuwe publicatie over de ‘De Kring van Heiloo’ zijn. Daar wordt nu hard aan gewerkt.

Toneelvoorstellingen
De toneelvoorstellingen ‘In het verborgene, een daad van verzet’ gaan vooralsnog gewoon door. De première is op 24 april. Die avond is uitverkocht. Voor de andere voorstellingen zijn nog kaarten te bestellen per mail gieltjes@kpnmail.nl 25, 26 30 april en 1, 2, 3 4 mei (voor 4 mei nog 4 kaarten)

Tentoonstelling 75 jaar bevrijding
De opening van de nieuwe tentoonstelling 75 jaar bevrijding in Heiloo is uitgesteld.
Er is in overleg met de burgemeester een nieuwe datum vastgesteld voor de opening door de burgemeester van deze tentoonstelling. De streefdatum is nu 24 april. U wordt via de pers, of via onze website op de hoogte gehouden van de nieuwe openingsdatum.
De Historische vereniging had zich zeer verheugd op deze nieuwe tentoonstelling. Veel bewoners van Heiloo hebben gebruiksvoorwerpen ervoor in bruikleen gebracht. Wees ervan verzekerd dat er goed op gepast wordt.
Mocht u toch willen lezen over de oorlogsjaren in Heiloo, het boek ‘Heiloo, een dorp in oorlogsjaren’ is ook online te koop via het contactformulier. Na bestelling en betaling wordt het boek daarna bij u thuisbezorgd.
We hadden het ook graag anders gezien maar het is nu eenmaal zo, een historische gebeurtenis waar, wie weet, over 25 jaar een nieuwe tentoonstelling over gemaakt wordt in het Historisch Museum Heiloo.

Overige activiteiten
Over onze andere gemaakte plannen zoals de fietstochten langs de 26 Stolpersteine in Heiloo, de oorlogswandelingen, de rondleidingen op Nijenburg, de presentaties in ons museum, zullen we u op de hoogte houden.


13 maart 2020

Tijdelijke sluiting Historisch Museum Heiloo

Vanwege het coronavirus is het museum in ieder geval tot 6 april 2020 gesloten.

Via de websites wordt u geïnformeerd over het moment dat het museum weer toegankelijk zal zijn en de geplande nieuwe tentoonstelling te bezichtigen is.


8 maart 2020

Tentoonstelling 75 jaar vrijheid

Vanaf 21 maart kan men in het Historisch Museum Heiloo de tentoonstelling bezoeken ’75 jaar vrijheid in Heiloo’.
Op 8 mei 1945 vond de intocht van de Brits-Canadese Divisie in ons dorp plaats. Vanaf dat moment was Heiloo echt vrij.
De Historische Vereniging Heiloo wijdt een expositie aan Heiloo in de Tweede Wereldoorlog. Getoond worden onder andere gebruiksvoorwerpen, uniformen, documenten en foto’s.


8 maart 2020

Midzomerwandeling Zonnewende

Op zaterdag 20 juni kan men weer deelnemen aan de Midzomerwandeling  –  Zonnewende  –  Nijenburg
      Er wordt om  20.00 uur gestart bij de Beun.
      Deelnamekosten € 5,00 p.p.   –  (pinnen ja graag)


29 februari 2020

Tentoonstelling geopend

In het kader van de aanstaande boekenweek (7 t/m 15 maart) werd op 28 februari in aanwezigheid van genodigden de minitentoonstelling ‘De Kring van Heiloo’ geopend. Nadat Josta de Graaf de aanwezigen welkom had geheten, werd deze opening verricht door de heer P. van Foreest. Na een korte inleiding  drukte hij op de knop die een diapresentatie over de ‘Kring van Heiloo’ startte.
Daarna werd er gezellig nagepraat.

Zie ook de video: klik HIER

Foto’s: Dick Slagter

26 februari 2020

Winterwandeling

Op  zondag 1 maart  wordt de winterwandeling die op 16 februari werd afgelast, alsnog georganiseerd. Er wordt gewandeld  vanuit het Historisch Museum Heiloo. Als verrassing drinken we koffie of thee op een mooie plaats. De route van de wandeling is ongeveer 4 kilometer. De tocht zal gaan langs het riviertje ’De Die’.  Vanaf 13.30 bent u welkom in het Historisch Museum Heiloo. Het vertrek is om 14.00 uur. Denkt u vooral aan goede wandelschoenen of laarzen.
Kosten €5,00 p.p . U kunt per pin betalen. Kinderen mogen gratis mee. Aanmelden is niet noodzakelijk. info 06 51718363

11 februari 2020

Tentoonstelling ‘De Kring van Heiloo’

‘Wie in de jaren rond 1840 de diligence van Haarlem naar Alkmaar nam, had grote kans de koets te delen met één van Nederlands bekende literatoren op weg naar Heiloo om daar naar een gastvrije Pastorie of naar het Landgoed Nijenburg te gaan’.
Uit: De Kring van Heiloo.

Vanaf 29 februari tot en met het einde van de boekenweek (7 t/m 15 maart), schenkt het Historisch Museum Heiloo, aandacht aan ‘De Kring van Heiloo’.  Naast informatie over bijvoorbeeld Beets, Hasebroek en enkelen meer, is er een samenspraak  waarin u hoort wat deze literatoren met Heiloo te maken hadden.
Datum 29 februari 14.30 uur.
 De toegang is gratis.
U bent van harte welkom.


10 februari 2020

Historische  Vereniging Heiloo en HAF werken samen aan boek Heiloo West

In 2019 verscheen van de hand van Jaap de Graaf van de Historische Vereniging Heiloo een fraai boekwerk over De Die. De Die is een veenriviertje, dat stroomt door het waardevolle cultuur-historische landschap ten oosten van Heiloo. Het boek is geïllustreerd met foto’s van de Heiloo amateurfotografen (HAF).
De samenwerking tussen de Historische Vereniging Heiloo en de HAF is zo goed bevallen, dat het een vervolg krijgt. Dit keer wordt de westkant van Heiloo in kaart gebracht. Ook dit is een kwetsbaar landschap met een lange historie en grote cultuur-historische waarden. Het boek dat Jaap de Graaf schrijft, zal in het najaar verschijnen.

Op vrijdag 7 februari organiseerde Jaap de Graaf voor de fotografen van de HAF een fietstocht langs het gebied. De foto’s van de westkant van Heiloo zullen in het najaar geëxposeerd gaan worden in het Historische Museum Heiloo.


30 januari 2020

Winterwandelingen

Op zaterdag 15 en zondag 16 februari zijn er weer winterwandelingen. Er wordt gewandeld  vanuit het Historisch Museum Heiloo. Als verrassing drinken we koffie of thee op een mooie plaats. De route van de wandeling is ongeveer 4 kilometer. De tocht zal gaan langs het riviertje ’De Die’. Jaap de Graaf, auteur van het onlangs verschenen boek over De Die, zal uw gids zijn. Vanaf 13.30 bent u welkom in het Historisch Museum Heiloo. Het vertrek is om 14.00 uur. Denkt u vooral aan goede wandelschoenen of laarzen.
Kosten €5,00 p.p . U kunt per pin betalen. Kinderen mogen gratis mee. Aanmelden is niet noodzakelijk. info 06 51718363


30 januari 2020

Kaarten toneelvoorstelling

Zaterdag 1 en zondag 2 februari kunt uw gereserveerde kaarten voor de toneelvoorstelling ‘In het verborgene. Een daad van verzet’ ophalen in het Historisch Museum van  14.00-17.00 uur.
Mocht u nog niet gereserveerd hebben, dan kunt u deze dagen ook voor enkele voorstellingen nog kaarten kopen. Reserveren per e-mail kan ook via gieltjes@kpnmail.nl.  
Data van de voorstellingen: zie hierboven.
 
30 januari 2020

Rondleidingen Nijenburg in 2020

Men kan het Huis Nijenburg bezoeken op de volgende data:
Zondag 1 en 15 maart
Zondag 5 en 12 april
Zondag 10 en 31 mei
Zondag 7 en 21 juni
Zondag 5 en 19 juli
Zondag 2, 16 en 30 augustus
De rondleidingen beginnen naar keuze om 11.00 of 13.30 uur en duren ongeveer 1,5 uur.
Entree bedraagt €7,50 p.p. inclusief koffie of thee en informatiemateriaal in de oude keuken.
Informatie: 06 51718363


26 januari 2020

 

Vrijwilligersmiddag 2020

Op 24 januari werd de jaarlijkse vrijwilligersmiddag georganiseerd. Dit keer kwamen de vrijwilligers samen in de Protestante Kerk te Limmen.
De voorzitter Jacob Ouderkerken heette de vrijwilligers welkom en bedankte hen voor hun inzet.
Daarna vertelde de koster van deze kerk, de heer D.J. Denenkamp, de geschiedenis ervan en maakte de aanwezigen attent op bijzonderheden.  Vervolgens  praatten de  vrijwilligers nog gezellig na.

                                                 Foto’s: Dick Slagter

21 januari 2020

Nieuws en een verzoek van de Historische Vereniging Heiloo

In maart zal er een grote tentoonstelling geopend worden die vertelt over de oorlogsjaren en de Stolpersteine in Heiloo maar ook over het feit dat we 75 jaar in vrijheid leven.
Bent u in het bezit van materiaal uit de oorlog dat we mogen gebruiken in de expositie, laat u ons dat dan weten. We hebben een heel mooie expositieruimte waar we veel kunnen laten zien.
We zijn in het bijzonder op zoek naar persoonlijke dingen. Misschien heeft u een dagboek of een kookboek met recepten uit de oorlog? Wellicht heeft u zelfs nog herinneringen aan ons Indisch verleden.
Er wordt onderzocht of voor en door die herinneringen en materiaal van Heilooërs een expositie in het Museum van de Historische Vereniging Heiloo kan worden ingericht.


14 januari 2020

Toneelvoorstelling: ‘In het verborgene. Een daad van verzet’

De toneelgroep Context organiseert in samenwerking met de Historsche Vereniging Heiloo een reeks toneelvoorstellingen met de titel:
‘In het verborgene, Een daad van verzet’
In het toneelstuk wordt een fictieve familie, maar alle verzetsmensen en verzetsdaden die in het stuk voorkomen zijn authentiek.
Een inleiding wordt gehouden door Josta de Graaf-Gieltjes en een nagesprek wordt geleid door Jaap de Graaf. Zij zijn actieve vrijwilligers bij de vereniging en kenners op het gebied van Heiloo in oorlogstijd.

De voorstellingen worden gegeven op: 24, 25, 26, 30 april. en op 1, 2, 3, 4 mei.
De voorstellingen op 26 april en 3, 4 mei zijn middagvoorstellingen. Zij beginnen om 14.30, inloop 14.00 uur
De voorstellingen 24, 25, 30 april en 1, 2, mei zijn avondvoorstellingen. Zij beginnen om 20.00 uur inloop 19.30 uur.

Plaats: Filmzaal van het Historisch Museum Heiloo, Landgoed Willibrordus, Kennemerstraatweg 464, Heiloo.

Reserveren noodzakelijk. gieltjes@kpnmail.nl
Toegang €10. Inclusief koffie/thee.

Trailer: klik HIER


21 december 2019

Tentoonstelling ‘Winter- en IJspret in Heiloo’ geopend

Op vrijdag 20 december werd de nieuwe tentoonstelling ‘Winter- en IJspret in Heiloo’ geopend. De voorzitter Jacob Ouderkerken sprak de genodigden toe en prees de expositiecommissie voor het vele werk dat in zo’n korte tijd is verzet. Met het vertonen van een kort filmpje met beelden van het schaatsen op een schoolplein werd de tentoonstelling voor geopend verklaard.

Foto’s: Dick Slagter

Voor nieuws uit eerdere jaren: klik HIER