Actueel Nieuws

Nieuws van de vereniging 2021

Een nieuw boek over de Westkant van Heiloo

Bij de Historische Vereniging Heiloo verschijnt binnenkort een nieuw boek.
Werd in 2019 het eeuwenoude riviertje De Die beschreven, ditmaal is de Westkant van Heiloo aan de beurt.
Jaap de Graaf heeft in de afgelopen tijd het verhaal van de overgang aan de westkant van Heiloo van agrarisch gebruik naar wonen in een gedegen werk op papier gezet. Daarvoor heeft hij geprobeerd de ontwikkeling met behulp van oud en nieuw kaartmateriaal en archiefonderzoek te documenteren.
Daarnaast heeft hij met veel mensen in Heiloo gesproken die het gebied nog kennen van vroeger, er op de boerderij hebben gewoond en in de tuin of op het land hebben gewerkt.
Bijzondere gesprekken heeft hij gevoerd met de boeren van nu maar die nog zoveel wisten te vertellen over hoe het was. Hoe opmerkelijk het is dat in Heiloo in de loop van de tijd alleen al aan de westkant van de Westerweg minstens 25 stolpboerderijen zijn verdwenen.
Veel van deze verhalen kunt u binnenkort tegemoet zien in het nieuwe boek:  Het Malevoort en het Baafjespolderdijkje, Over het Heiloo-West dat welhaast weg is maar steeds prachtig blijft.

De Historische Vereniging Heiloo blijft actief. We kijken uit naar het moment dat we elkaar weer kunnen begroeten in het Historisch Museum Heiloo. Via de website en de pers houden wij u op de hoogte.
Mocht u ons nu willen steunen door lid te worden van onze vereniging, dan kan dat heel eenvoudig. Een telefoontje naar 06 51718363 of het invullen van het aanmeldformulier op deze website is voldoende.

Heiloo West, Het Maalwater in 1976

Foto: Fred Houtenbos

Nieuwsbrieven

Omdat de nieuwsbrieven voortaan in een andere vorm worden verzonden, kunt u deze vanaf nu ook terugvinden onder het kopje ‘Nieuws’. Op deze manier kunt u gemiste exemplaren alsnog inzien.

De Historische Vereniging Heiloo gaat door

Het bestuur van de Historische Vereniging vergadert maandelijks. Er worden plannen bedacht en gesmeed. Allerlei zaken worden besproken zoals bij voorbeeld de financiële situatie, ledenwerving, de eerstvolgende nieuwsbrief en Heylooer Cronyck. Iedere maand is er dus werk genoeg te doen. Dit werk wordt verdeeld onder de bestuursleden. Natuurlijk kan al dat werk niet zonder de gewaardeerde steun van de vrijwilligers van de vereniging.
Er is ook goed nieuws te melden. Verschillende uitgaven van de vereniging kunnen via het contactformulier op de website van de vereniging worden besteld. Uw bestelling wordt gratis thuisbezorgd in Heiloo en directe omgeving. Ook bij de plaatselijke boekhandels Primera en Bruna kunnen de boeken van de vereniging worden besteld. Raadpleeg hiervoor hun websites.
De jaarlijkse vrijwilligersmiddag kan momenteel helaas niet worden gerealiseerd. Zodra dit weer wel kan zal u hierover worden geïnformeerd.

Het bestuur in Zoom bijeen op het moment dat de vrijwilligersmiddag werd besproken

Foto: Josta de Graaf-Gieltjes

Vooruitblik tentoonstelling

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen is het Historisch Museum Heiloo tot nader bericht gesloten.
Dit betekent helaas dat de tentoonstelling ’75 jaar schilder- en tekenvereniging Tintoretto’ nu niet in het museum kan worden bezocht maar wel blijft staan totdat de bezoekers weer verwelkomd kunnen worden.
Zodra het museum weer open mag zijn e
r zijn oude en nieuwe schilderwerken van Tintorettoleden te zien. In een aparte vitrine zijn bijzondere documenten van en over deze vereniging te bekijken.
Hier alvast een voorproefje van de tentoonstelling.

Foto: Josta de Graaf-Gieltjes

Aflevering aan huis

Het boek ‘De St. Willibrordusstichting van landgoed Ypestein tot Landgoed Willibrordus’ van Dick Slagter kan desgewenst bij u worden bezorgd in Heiloo e.o. U kunt het boek bij de Historische Vereniging Heiloo bestellen door op het betreffende boek te klikken.

7 oktober 2020

Toneelvoorstelling ‘In het verborgene, een daad van Verzet’ weer uitgesteld

Helaas moeten de al eerder uitgestelde toneelvoorstellingen opnieuw worden uitgesteld.
De voorstellingen zijn vanwege de nieuwe coronavoorschriften helaas niet te realiseren.

De voorstellingen worden uitgesteld tot april/mei 2021, wellicht in onze eigen filmzaal.
Als het zover is krijgt iedereen opnieuw bericht om een datumkeus te maken. We hopen u dan te kunnen verwelkomen. Betaalde kaarten blijven geldig en gereserveerde kaarten blijven gereserveerd.

Voor vragen kan men zich richten tot  gieltjes(at)kpnmail.nl

Nieuws 2020: klik HIER

Vervolg 2020: klik HIER

Voor nieuws uit eerdere jaren: klik HIER