Actueel Nieuws

Nieuws van de vereniging 2019

Augustus

14 augustus 2019

Korte rondleidingen ‘Kunst in Herinnering’

Op zondag 18 augustus en op zaterdag 24 augustus 2019 wordt er een korte rondleiding door deze tentoonstelling gegeven. Start 14.30 uur.

Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan overleden kunstenaars van Heiloo.
Van ruim 20 overleden kunstenaars is er verschillend werk te bewonderen, schilderijen, tekeningen, grafisch werk, marionettenpoppen enz.
Ook is er naar aanleiding van deze tentoonstelling een publicatie verschenen. Deze is te koop voor € 7,95 in ons museum.
De tentoonstelling is te zien tot en met 13 oktober 2019.
De toegang is gratis.

Daarnaast organiseert de vereniging in de periode van woensdag 14 augustus tot en met zondag 15 september 2019 een hele reeks activiteiten.
Meer informatie hierover kunt u vinden op deze website


 
5 augustus 2019

Rondleidingen Nijenburg

De rondleidingen op 8 september zijn geheel volgeboekt.

Juli

31 juli 2019

Nieuwe data rondleidingen Nijenburg

Klik op flyer voor meer informatie


21 juli 2019

Drie nieuwe aanwinsten bij Kunst in Herinnering

De tentoonstelling blijft zich door het enthousiasme van de bezoekers alsmaar ontwikkelen. Een tentoonstelling om zeker te komen of wederom te bekijken. De toegang tot het museum is gratis.

 

In het Historisch Museum Heiloo is de tentoonstelling Kunst in Herinnering uitgebreid met drie nieuwe aanwinsten, te weten een werk van Graadt van Roggen, werken van Marie Koning en nog een werk van Pac Nieuwpoort. 

Giesbert’s Hof. Geschiderd door Pac Nieuwpoort

Foto: Josta de Graaf-Gieltjes

19 juli 2019

Grote belangstelling  rondleidingen in en rond de Witte Kerk.

Op een prachtige zomeravond wandelde een groot aantal geïnteresseerden met  Anita van  Breugel,  beleidsmedewerker van de gemeente Heiloo, langs de buitenkant van de Witte Kerk. Daarbij vertelde ze over de geschiedenis van de begraafplaats rond de kerk. Maar ook over de symbolen die op de verschillende grafstenen staan.
Binnen in de kerk hield Jaap de Graaf, auteur van het boek  ‘Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo’ een voordracht over het interieur van de kerk. Het interieur dat door de eeuwen heen steeds veranderingen onderging. Zo vertelde hij over de verplaatsing van de kansel in 1821 en de herplaatsing hiervan in 1964.
Mocht u deze avond gemist hebben…
Er komen er nog twee. Te weten op de woensdagen  7 en 14 augustus. Kosten € 5,00 p.p. incl. koffie en een attentie. Info:  06-51718363
 
 
Foto’s: Josta de Graaf-Gieltjes

9 juli 2019

Nieuwe tentoonstelling in het Historisch Museum geopend

 
Onder grote belangstelling is op vrijdag 5 juli een nieuwe tijdelijke tentoonstelling geopend. 
Bij de tentoonstelling ‘Kunst in Herinnering’, een eerbetoon aan overleden kunstenaars van Heiloo, waren nabestaanden en vrienden uitgenodigd.
Zij hadden van harte meegewerkt aan het tot stand komen van deze tentoonstelling door zeer  spontaan en enthousiast  werken in bruikleen te geven.
Van ruim 20 overleden kunstenaars is er verschillend werk te bewonderen, schilderijen, tekeningen, grafisch werk, marionettenpoppen, bronzen.
De openingshandeling werd verricht door mevrouw Sandberg-Praetorius, dochter van Joan Praetorius. Door een gordijn te openen kwam de baljurk van mevrouw, die ze droeg toen ze 18 jaar was, te zien met daarnaast het schilderij waarop mevrouw de baljurk aanheeft. Beide kunstwerken zijn van de hand van haar vader, Joan Praetorius. Het gezin Praetorius woonde geruime tijd in Heiloo. Bij de tentoonstelling is ook een publicatie verschenen met verhalen en foto’s van de verschillende kunstenaars en hun werken.
Het eerste exemplaar van deze publicatie werd door de maakster ervan overhandigd aan mevrouw Christien Nieuwpoort. Haar vader, Pac Nieuwpoort prijkt op het voorblad van de publicatie. Hij staat model voor alle kunstenaars, rustig, ontspannen en genietend aan het werk.
Het werd een zeer genoeglijke middag. Een tentoonstelling om zeker te komen bekijken.
De toegang tot het museum is gratis.
 
 


8 juli 2019

Zomeravondrondleidingen in en rondom de Witte Kerk

De Historische Vereniging Heiloo organiseert in samenwerking met de Stichting Monument Witte Kerk Heiloo wederom een aantal rondleidingen.
Jaap de Graaf (auteur van het boek, ‘Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo’, zal over de  geschiedenis van het gebouw maar ook over het interieur van de kerk vertellen. Het belooft een boeiende avond te worden. Want weet u bijvoorbeeld dat de Witte Kerk een van de oudste kerken van Nederland is en dat niet alleen aan de zuid- en oostzijde mensen  begraven zijn maar dat aan de noordzijde (het grasgebied) arme mensen en kinderen  begraven werden? Maar dat er ook aan het uiterlijk van de kerk door de jaren heen veel veranderd is? Er zullen dit seizoen 4 rondleidingen gegeven worden, te weten op de woensdagen 10 en 17 juli en op 7 en 14 augustus.
De rondleidingen beginnen om 19.00 uur. De kerk is open om 18.30 uur. Vanaf dan staat de koffie klaar !

Kosten € 5,00 p.p. incl. koffie en een attentie.
Mocht u zich al vast willen voorbereiden op deze mooie avond leest u dan het boek:
‘Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo’.  Info: 06-51718363
 

De Witte Kerk van Heiloo in de eerste helft van de vijftiende eeuw, Aquarel van Marianne Eugster


Juni

29 juni 2019

Kunst in Herinnering in het Historische Museum Heiloo

Een eerbetoon aan overleden kunstenaars.

Vanaf zaterdag 6 juli heeft de Historische Vereniging Heiloo in haar museum een nieuwe, speciale tentoonstelling.

Er wordt ditmaal werk van overleden kunstenaars van Heiloo geëxposeerd. Familieleden en vrienden van de kunstenaars hebben zeer positief gereageerd op onze verzoeken en hebben enthousiast meegewerkt aan het tot stand komen van de tentoonstelling.
De Historische Vereniging Heiloo is er trots op dat we daardoor een mooi overzicht kunnen geven van de rijkdom aan kunst in het verleden.
Er zal o.a. werk te zien zijn van Joan Praetorius, Jan Dekker, Adriaan Zoon, Martien Bood, Bert Jonk, Cor Heeck, Pac Nieuwpoort, Ineke en Watze Watzema, Kees Melgers, Th. Wertenbroek, Aleide Tomson, Peter Huijzer, Jaap Dekker, Tine Poelsma, Dirk Postma en anderen.
Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt er een publicatie over de kunstenaars en hun werk. Deze publicatie zal te koop zijn in het museum. 
In de filmzaal zullen verschillende films te bekijken zijn.
Op vrijdag 5 juli zal mevrouw Sandberg-Praetorius in het bijzijn van genodigden op een verrassende manier de tentoonstelling openen.
Wat zij daarbij laat zien, is voor alle Heilooërs vanaf zaterdag 6 juli 14.00 uur te bewonderen. De toegang tot het Museum is gratis.
 

Pac Nieuwpoort schildert Giesbert’s Hof


 

Vervolg 2019: klik HIER
 

Voor nieuws uit eerdere jaren: klik HIER

..Naar web