Actueel nieuws vervolg

Nieuws van de vereniging 2019 (vervolg)

Juni

29 juni 2019

Kunst in Herinnering in het Historische Museum Heiloo

Een eerbetoon aan overleden kunstenaars.

Vanaf zaterdag 6 juli heeft de Historische Vereniging Heiloo in haar museum een nieuwe, speciale tentoonstelling.

Er wordt ditmaal werk van overleden kunstenaars van Heiloo geëxposeerd. Familieleden en vrienden van de kunstenaars hebben zeer positief gereageerd op onze verzoeken en hebben enthousiast meegewerkt aan het tot stand komen van de tentoonstelling.
De Historische Vereniging Heiloo is er trots op dat we daardoor een mooi overzicht kunnen geven van de rijkdom aan kunst in het verleden.
Er zal o.a. werk te zien zijn van Joan Praetorius, Jan Dekker, Adriaan Zoon, Martien Bood, Bert Jonk, Cor Heeck, Pac Nieuwpoort, Ineke en Watze Watzema, Kees Melgers, Th. Wertenbroek, Aleide Tomson, Peter Huijzer, Jaap Dekker, Tine Poelsma, Dirk Postma en anderen.
Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt er een publicatie over de kunstenaars en hun werk. Deze publicatie zal te koop zijn in het museum.
In de filmzaal zullen verschillende films te bekijken zijn.
Op vrijdag 5 juli zal mevrouw Sandberg-Praetorius in het bijzijn van genodigden op een verrassende manier de tentoonstelling openen.
Wat zij daarbij laat zien, is voor alle Heilooërs vanaf zaterdag 6 juli 14.00 uur te bewonderen. De toegang tot het Museum is gratis.
 

Pac Nieuwpoort schildert Giesbert’s Hof


22 juni 2019

Een wel zeer bijzondere Zonnewende met de Historische Vereniging Heiloo

Welgeteld 97 mensen waren gekomen om samen de Zonnewende te vieren. Vanaf theater De Beun werd gestart met twee groepen, elk van bijna 50 mensen!!
Paul Morsch en Jaap de Graaf gidsten de groepen langs memorabele plaatsen van Heiloo met een verhaal naar landgoed Nijenburg.

Daar wachtten Bep van Vliet en Wim Buwalda met koffie of thee en natuurlijk een koekje!!
Heel verrassend was de voordracht van Bep en Wim uit werk van Nicolaas Beets en J.P. Hasebroek. Onze Heilooër trots!
Tenslotte werd er om even over tienen naar de Zonnewende gekeken.
Waarlijk een mooie avond. De zomer kan beginnen.

 


20 juni 2019

Bericht van groep 8 van de basisschool Elckerlyc

Onlangs bezochten leerlingen van de basisschool Elckerlyc een lezing bij onze vereniging.
Naar aanleiding van dit bezoek werd onderstaande e-mail ontvangen.
‘We kijken met veel plezier terug op de boeiende lezing, de limonade en de koekjes in het museum en aansluitend de wandeling door Heiloo. In het nagesprek op school vertelden de kinderen dat ze veel geleerd hebben over Heiloo in de Tweede Wereldoorlog. Ook vonden ze dat meneer Jaap de Graaf van de Historische Vereniging Heiloo heel goed en duidelijk kan vertellen. De kinderen van groep 8 willen U en uw man dan ook hartelijk bedanken middels onderstaande gedichten van Pim, Lynn, Sytske en Yentl. Deze gedichten mogen op Uw website worden geplaatst. ‘

Hieronder volgen deze gedichten. Door er op te klikken worden zij leesbaar.


19 juni 2019

Naam Historische Vereniging Heiloo nu officieel

Met ingang van vandaag, 19 juni 2019 is de naam van de Historische Vereniging Heiloo officieel van kracht.


12 juni 2019

Bijzondere Midzomerwandeling met de Historische Vereniging Heiloo

De Historische Vereniging Heiloo organiseert vrijdag 21 juni, de langste dag, een wandeling met gids om de Zonnewende te vieren. Toen de tuinen van het Landgoed Nijenburg begin 18de eeuw aangelegd werden, gaven de eigenaren opdracht de zichtlijn Westerlaan (nu beter bekend als de Ronde-O) te creëren. Als dan op de langste dag de zon precies in het verlengde van de laan achter de horizon verdwijnt, zou het hoofdgebouw op dat moment prachtig weerspiegeld worden in de vijver en de vier beelden op het gebouw, waaronder Apollo, de zonnegod, opgelicht worden door de ondergaande zon.
De vorige jaren is deze wandeling steeds een mooie avond geweest en waren de deelnemers zeer enthousiast.
De wandeling gaat via een historische route en het centrum van Heiloo naar het Engelse werk bij het landgoed Nijenburg.
Op het landgoed Nijenburg zullen de wandelaars verrast worden op een voordracht uit het werk van de literatoren van de Kring van Heiloo zoals: Nicolaas Beets en J.P. Hasebroek. De ondergaande zon ziet de groep dan vanaf het bordes van het landhuis.

De wandeling start om 20.00 uur bij theater de Beun

De kosten bedragen € 5,00 p.p. incl. brochure. Info: 06-51718363


Mei

15 mei 2019

Terugblik fietsen langs de Stolpersteine in Heiloo.

Op vrijdag 26 april en vrijdag 3 mei heeft het Stolpersteine comité gefietst langs de 26 Stolpersteine die in de afgelopen jaren geplaatst zijn door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het Stolpersteine comité werkt onder de paraplu van de Historische Vereniging Heiloo en het wordt gesteund door de Gemeente Heiloo.
Wegens grote belangstelling werd er langs de negen adressen gefietst in gescheiden groepen.
De route startte in het Historisch Museum Heiloo en voerde langs de stenen in het centrum naar de stenen in de Rector Frederiklaan en de Van Foreestlaan. Daarna werd koers gezet naar de Korte Kapellaan om langs nog twee adressen aan de Kennemerstraatweg terug te keren in het museum.
Twee en een half uur fietsen, bij alle stenen een verhaal, een brochure met informatie als geschenkje, de weergoden die meewerkten, een prachtige middag en zeker, volgend jaar, voor herhaling vatbaar.
Wilt u meer weten over de joodse verhalen in Heiloo, leest u dan : ‘Heiloo, Een dorp in oorlogstijd’ of ‘Stolpersteine in Heiloo’.
Beide boeken zijn verkrijgbaar in het Historisch Museum.


6 mei 2019

Rondleiding op Nijenburg op zondag 12 mei

Leuk cadeau voor Moederdag???

De Historische Vereniging Heiloo heeft toestemming om met ervaren gidsen u het prachtige Huis Nijenburg te laten zien. In het huis, ziet u de verschillende vertrekken maar ook het unieke poppenhuis, waar heel veel over te vertellen valt.
Bijzonder is dat er in de oude keuken koffie of thee gedronken wordt.
De rondleidingen beginnen om, 11.00 uur en om 13.30 uur.
Entree: €7,50 p.p. Dit is inclusief koffie of thee en een attentie.Informatie: 06-51718363


Extra presentatie ‘De Die of Het Die’

Wegens grote belangstelling zal Jaap de Graaf op zondag 19 mei, een extra presentatie over het Die-gebied geven.
De extra presentatie begint om 14.30 uur in de filmzaal van het Historisch Museum Heiloo op het Landgoed Willibrordus.
De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Aan de oostkant van Heiloo ligt een gebied dat kan worden omschreven als eeuwenoud cultuurhistorisch erfgoed en tegelijkertijd ook als prachtige natuur.
De kern van dit gebied is het veenriviertje De Die of Het Die. Helaas is deze omgeving, die zo dicht bij het dorp ligt, bij slechts weinig mensen bekend.
Voor de Historische Vereniging Heiloo is dit reden om met een tentoonstelling aandacht te besteden aan dit bijzondere gebied. Door middel van 42 prachtige foto’s, gemaakt door leden van de HAF, de Heilooër Amateurfotografenvereniging, en oude kaarten maakt u kennis met het stroomgebied van De Die.
Na de presentatie kunt u de expositie ook bezoeken. Iedereen is welkom en de koffie staat klaar.

Foto: Jaap de Graaf

5 mei 2019

‘Foto’s die vervagen’ raakt toeschouwers diep

Op de website van Uitkijkpost.nl verscheen het artikel van Yvonne van Stiphout over het toneelstuk ‘Foto’s die vervagen’.
Hoewel de vereniging hier best zelf iets over zou kunnen zeggen, is het wellicht interessanter weer te geven wat anderen daar over zeggen.
Daarom is het gehele artikel, met toestemming van De Uitkijkpost en de schrijfster hieronder, opgenomen.

‘Vrijdagavond 3 mei werd in het bijzijn van familieleden van de familie Bonnewit het toneelstuk ‘Foto’s die vervagen’ van de Heiloose schrijfster Martine Faber opgevoerd. Tijdens de opvoering kon men een speld horen vallen in de zaal bij de Historische Vereniging Heiloo. Na de opvoering sprak een emotionele Jaap de Graaf van de Historische Vereniging Heiloo het publiek toe. Neef Ed Bonnewit sprak zijn dank uit aan Martine voor dit prachtige toneelstuk en aan de twee actrices Anneke Bakker-Keijsper (moeder) en Marianne Rutgers (onderduikmoeder).

Het toneelstuk gaat over het Amsterdamse gezin Bonnewit. De vader was zeer actief in de Joodse gemeenschap, ook tijdens de oorlog. Omdat hij een bekende Jood was, werd het te gevaarlijk en moest het gezin onderduiken. De kinderen gingen naar een adres in Amsterdam, dit vanwege de veiligheid. De ouders doken onder in Bloemendaal, daarna hebben ze nog ondergedoken gezeten op vier plaatsen in Heiloo. Uiteindelijk zijn de ouders terecht gekomen aan de Spoorlaan, waar ze tot het eind van de oorlog ondergedoken zijn geweest. Daarna heeft het echtpaar tot hun overlijden aan de Ewislaan gewoond. De kinderen Nico (6 jaar) en Lodewijk (3 jaar) zijn echter verraden en hebben de oorlog niet overleefd. Zij zijn in 1943 omgebracht in Sobibor. Aan de Spoorlaan zijn voor de familie Bonnewit Stolpersteine geplaatst. Martine Faber heeft in het stuk ‘Foto’s die vervagen’ geprobeerd zich te verplaatsen in de ouders Bonnewit. Hoe kunnen deze mensen na het verliezen van hun twee kinderen verder leven? Het stuk is overigens fictie want Martine heeft de familie Bonnewit nooit gekend. Zij heeft in het stuk ook andere namen gebruikt. Eva Bonnewit heet in het stuk Esther Waterman en de kinderen heten niet Nico en Lodewijk maar Nathan en Bennie.

‘Foto’s die vervagen’ speelt 25 jaar na de oorlog. Het laat de ontmoeting tussen mevrouw Waterman en de onderduikmoeder zien, die de kinderen voordat ze werden verraden liefdevol verzorgd heeft. Mevrouw Waterman wil graag een beeld hoe haar kinderen hun laatste levensfase doorgebracht hebben op het onderduikadres. De onderduikmoeder vraagt zich af of de moeder haar niet haat omdat ze de kinderen niet heeft kunnen beschermen tegen de Duitsers. Een heftig maar mooi stuk wat bij menige toeschouwer de tranen naar boven liet komen.’

Schrijfster en regisseuse Martine Faber temidden van Marianne Rutgers (l) en Anneke Bakker-Keijsper (r)

Bron: Uitkijkpost.nl, 4 mei 2019
Foto: STiP Fotografie

Meer foto’s van Peter Bijkerk: klik HIER


April

29 april 2019

Extra Fietstocht met gids langs 26 Stolpersteine in Heiloo

Vanwege het grote succes wordt op 3 mei 2019 nogmaals onder begeleiding langs de 26 Stolpersteine gefietst. Voor informatie: zie 19 april hieronder.


29 april 2019

Extra voorstelling: ‘Foto’s die vervagen’ op woensdag 1 mei 2019

Er is vanwege grote belangstelling nóg een extra voorstelling gepland van ‘Foto’s die vervagen’ op 1 mei 2019. Hiervoor zijn nog slechts vier kaarten beschikbaar.
Wilt u deze voorstelling bijwonen, wacht dan niet te lang en bespreek uw kaarten via e-mailadres: gieltjes@kpnmail.nl
Plaats van de voorstelling: Historisch Museum Heiloo van de Historische Vereniging Heiloo. Op het Landgoed Willibrordus.
Aanvang: 20.00 uur. Inloop: 19.30. Prijs €10.00 inclusief koffie of thee (let op! geen pin).


19 april 2019

Fietstocht met gids langs 26 Stolpersteine in Heiloo

Vrijdagmiddag 26 april gaat het Stolpersteine Comité langs Stolpersteine in Heiloo fietsen.

Het Comité Stolpersteine werkt onder de paraplu van de Historische Vereniging Heiloo en wordt ondersteund door de Gemeente Heiloo.
De 26 stenen in Heiloo zijn geplaatst door de kunstenaar Gunter Demnig. Inmiddels heeft hij in Europa al 70.000 stenen geplaatst ter nagedachtenis aan de omgekomen joodse mensen.
De Stolpersteine (struikelstenen) zijn in Heiloo geplaatst bij het laatst bekende adres van joodse families, die woonden in Heiloo of daar ondergedoken waren.
Tijdens de fietstocht zullen we stoppen bij alle 26 struikelstenen en wordt door mensen van het Stolpersteine Comité het verhaal verteld over de personen waarvoor juist daar de steen geplaatst is.
Het vertrek is vanaf het Historisch Museum Heiloo op het Landgoed Willibrordus om 14.00 uur. De fietstocht zal ongeveer 2 uur duren.
Prijs €5,00 (geen pin) inclusief koffie /thee en een beschrijving over de Stolpersteine in Heiloo. Info: www.hvheiloo.nl tel. 0620546574
Meer weten over dit stukje geschiedenis van Heiloo? Het boek ’Heiloo, Een dorp in oorlogstijd’ en de uitgave ‘Stolpersteine in Heiloo’, zijn beide verkrijgbaar in het Historisch Museum Heiloo op het Landgoed Willibrordus.

Foto: Josta de Graaf-Gieltjes

15 april 2019

Activiteiten Eerste Paasdag Historische Vereniging Heiloo.

In Huize Nijenburg mogen ervaren gidsen van de Historische Vereniging u het prachtige Huis Nijenburg laten zien. Binnen in het huis, ziet u o.a. het poppenhuis en bijzonder is dat er in de oude keuken koffie of thee gedronken wordt. Huis Nijenburg, Kennemerstratweg 278, Heiloo. Entree: €7,50 p.p. Dit is inclusief koffie of thee (geen pin!) 06-51718363. Eerste Paasdag 11.00 uur en 13.30 uur.

Het Historisch Museum Heiloo op Landgoed Willibrordus heeft een tentoonstelling over het ‘Cultuurhistorisch Erfgoed en natuurgebied De Die’.
42 prachtige foto’s, gemaakt door de HAF, de Heilooër Amateur Fotografen, en een aantal oude kaarten met tekst worden getoond.
Een film met ingesproken tekst zal doorlopend vertoond worden en op verzoek zal de film, door een drone gemaakt, te zien zijn.

Tweede paasdag zal het museum gesloten zijn.

Bij beide activiteiten is iedereen welkom! De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Toneelvoorstelling ‘Foto’s die vervagen’ in het Historisch Museum Heiloo.
Alleen voor de voorstelling van 27 april zijn nog 2 kaarten en voor de voorstelling van 1 mei zijn nog 5 kaarten beschikbaar.
De voorstelling wordt gespeeld in de filmzaal van het Historisch Museum Heiloo op het Landgoed Willibrordus.

De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De inloop is om 19.30 uur.
Kosten €10.00. inclusief koffie of thee. Noodzakelijk te reserveren op: gieltjes@kpnmail.nl

11 april 2019

Algemene Ledenvergadering 2019

Op 10 april j.l. werd de Algemene Ledenvergadering 2019 van de Historische Vereniging Oud Heiloo gehouden.
De agenda werd door de vergadering vlot afgehandeld.
Het afgelopen verenigingsjaar kende verschillende belangrijke momenten en had een turbulent verloop.
De verhuizing van de Bergeonstraat naar Landgoed Willibrordus en de inrichting van het nieuwe Historisch Museum Heiloo eiste veel van het bestuur en vrijwilligers, maar werd in korte tijd allemaal prima gerealiseerd.
De permanente tentoonstelling werd ingericht, alsook de twee tijdelijke exposities: ‘Het Melcoterrein Heiloo’ en ‘Het Die’.
De vereniging kreeg een nieuw logo en een apart logo voor het museum.
Ook werd er achter in de filmzaal bij de achterwand een permanente tentoonstelling ingericht ter herinnering aan het oorlogsleed in Heiloo.
De penningmeester verstrekte een helder inzicht over de financiële situatie van de vereniging. Dit keer uitgesplitst in de reguliere boekhouding en de afrekening van de verbouwing en inrichting van het Historisch Museum Heiloo.

Een voorstel tot wijziging van de statuten werd door de aanwezige leden unaniem aangenomen. Als belangrijkste onderdeel hiervan wordt hier genoemd de naamsverandering van de vereniging van ‘Historische Vereniging Oud Heiloo’ naar ‘Historische Vereniging Heiloo’, afgekort naar ‘HVHeiloo’.
De heer Jan de Winter trad als bestuurslid af. Mevrouw Josta de Graaf-Gieltjes werd als nieuw bestuurslid begroet en Nico Lenting werd als bestuurslid herkozen.
Tot slot trad, conform de statuten, Jaap de Graaf als bestuurslid af. Omdat hij ook als voorzitter van de vereniging functioneerde was een vacature ontstaan. Vanaf heden wordt de functie van voorzitter vervuld door Jacob Ouderkerken.
Nadat Jaap de Graaf nog eens duidelijk aangaf hoe belangrijk de inzet van vrijwilligers was en is, werd hij door de nieuwe voorzitter bedankt voor de wijze waarop hij de afgelopen jaren aan het voorzitterschap invulling gaf.
Na de pauze verzorgde Jesse van Dijl, conservator beeldcollecties van het Regionaal Archief Alkmaar, een boeiende presentatie van beeldmateriaal van de vereniging.

Jaarvergadering in de Cultuurkoepel

Veel aanwezigen bij de ALV 2019

Jacob Ouderkerken (li) en Jaap de Graaf (re) De nieuwe en de vertrekkende voorzitter

Meer foto’s: klik HIER

Foto’s: Dick Slagter

9 april 2019

Vrijwilligers Openbare Bibliotheek te gast bij de vereniging

Afgelopen maandag waren 72! vrijwilligers van de Openbare Bibliotheek Heiloo te gast bij de vereniging.
Zij luisterden aandachtig naar een korte inleiding van Jaap de Graaf over De Die en bezochten tevens de hieraan gekoppelde tentoonstelling. De liefhebbers kregen nog een korte rondleiding over het terrein van Landgoed Willibrordus.

Foto: Dick Slagter

5 april 2019

Kinderen van groep 7 van OBS De Springschans bezoeken de Historische Vereniging Heiloo.

Lees HIER meer.


4 april 2019

Extra presentatie ‘De Die of Het Die’.

Jaap de Graaf zal zondag 7 april, wegens grote belangstelling, een extra presentatie over het Die-gebied geven.
De extra presentatie begint om 14.30 uur in de filmzaal van het Historisch Museum Heiloo.
De toegang is gratis.


Maart

30 maart 2019

Opening tentoonstelling over ‘De Die of Het Die’

Op zaterdagmiddag 30 maart werd de tentoonstelling over het oude en mooie natuurgebied ‘De Die of Het Die’ geopend in het Historisch Museum Heiloo.
Jaap de Graaf gaf de genodigden door middel van een presentatie een indruk van het gebied.
Daarna startte hij via een druk op de knop
een film van dit, voor veel Heilooërs, onbekende gebied,
Dit betekende tevens de officiële opening van de tentoonstelling.
De ongeveer 10 minuten durende film is
gemaakt door Walter van Schagen en gemonteerd door Jack Groot.
De presentatie en film worden herhaald op zondag 31 maart om 14.30 uur.

Jaap de Graaf begint met de presentatie

Jaap de Graaf start film en opent hiermee de tentoonstelling

Meer foto’s: klik HIER

Foto’s: Dick Slagter

21 maart 2019

Extra voorstelling: ‘Foto’s die vervagen’ op woensdag 1 mei 2019

Er is vanwege grote belangstelling nóg een extra voorstelling gepland van ‘Foto’s die vervagen’ op 1 mei 2019
De kaarten voor de andere voorstellingen zijn uitverkocht.

Wilt u deze voorstelling bijwonen, wacht niet te lang en bespreek uw kaarten via e-mailadres: gieltjes@kpnmail.nl
Plaats van de voorstelling: Historisch Museum Heiloo van de Historische Vereniging Heiloo. Op het Landgoed Willibrordus.
Aanvang: 20.00 uur. Inloop: 19.30. Prijs €10.00 inclusief koffie of thee (let op! geen pin).
16 maart 2019

Aankondiging tentoonstelling over De Die of Het Die

Aan de oostkant van Heiloo ligt een gebied dat kan worden omschreven als eeuwenoud cultuurhistorisch erfgoed en tegelijkertijd ook als prachtige natuur.
De kern van dit gebied is het veenriviertje De Die of Het Die. Helaas is deze omgeving, die zo dicht bij het dorp ligt, bij slechts weinig mensen bekend.
Voor de Historische Vereniging Heiloo is dit reden om met een tentoonstelling aandacht te besteden aan dit bijzondere gebied. Door middel van 42 prachtige foto’s, gemaakt door leden van de HAF, de Heilooër Amateurfotografenvereniging, en oude kaarten maakt u kennis met het stroomgebied van De Die.
Vanaf 31 maart wordt u in de gelegenheid gesteld deze tentoonstelling te bezoeken.


11 maart 2019

Activiteiten van de Historische Vereniging Heiloo in maart

Op zondag 17 maart is er weer een rondleiding op Nijenburg.
Ervaren gidsen zullen u graag het interieur van het prachtige Huis Nijenburg laten zien. Binnen in het huis ziet u o.a. het bijzondere poppenhuis, waar heel veel over te vertellen valt.En als het weer het toelaat wordt ook in de tuin gewandeld. Bijzonder is dat er in de oude keuken koffie of thee gedronken wordt.
Entree: €7,50 p.p. Dit is inclusief koffie of thee (geen pin!).
Vertrek 11.00 en 13.30 uur, Informatie: 06-51718363.
Daarnaast organiseert de Historische Vereniging historische dorpswandelingen met gids.
De eerstkomende wandeling is op zaterdag 16 maart.
Vanuit het Historisch Museum Heiloo op het Landgoed Willibrordus vertrekken we om 14.00 uur.
Er wordt ditmaal in westelijke richting gewandeld en er is een koffiestop op een verrassingsplaats.
Tijdens de wandelingen komen we langs veel memorabele plaatsen. U zult nooit meer op dezelfde manier naar de monumenten en de bijzondere plekken van uw eigen dorp kijken. De gids probeert mooi weer mee te nemen en neemt in ieder geval een attentie voor u mee.
€5,00 p.p (geen pin). Kinderen mogen gratis mee.
Informatie: 06 51718363
DENKT U ER OOK AAN, uw gereserveerde kaarten voor de toneelvoorstelling ‘Foto’s die vervagen’ op te halen ??
Zaterdag- en zondagmiddag in het Historische Museum Heiloo. 14.00-17.00 uur.
 

Pakhuis Dekker

Foto: Josta en Jaap de Graaf-Gieltjes

Februari

23 februari 2019

Onthulling uithangbord Historisch Museum Heiloo

Op 23 februari werd door Evert Tibie het uithangbord van het Historisch Museum Heiloo onthuld.
Het nieuwe bord werd door Nico Lenting gemaakt , maar het leek niet echt ‘af’.
Daarom werd de originele bovenkant van het uithangbord, dat bij de Oudheidkamer in de Bergeonstraat hing, opgeknapt en aan dit nieuwe bord toegevoegd.
Dit vroegere deel van het oude bord is destijds door Evert Tibie gemaakt, die toen ook veel werk aan en in de Oudheidkamer verrichtte.
Het was dan ook verheugend dat hij bereid was het nieuwe bord, na een inleidend woord van voorzitter Jaap de Graaf en in aanwezigheid van genodigden, te onthullen.

Foto’s: Dick Slagter

21 februari 2019

Historische Wandelingen met de Historische Vereniging Heiloo

In de maand maart organiseert de Historische Vereniging vier dorpswandelingen met gids. Vanuit het Historisch Museum op het landgoed Willibrordus vertrekken we om 14.00 uur op de volgende zaterdagen:

2 maart in noordelijke richting met koffie bij Nijenburg,

9 maart naar het centrum met koffie bij de hutkoffer,

16 maart in westelijke richting met koffie op een verrassingsplaats,

23 maart in zuidelijke richting met koffie bij O.L.V ter Nood.

Tijdens de wandelingen komen we langs veel memorabele plaatsen. U zult nooit meer op dezelfde manier naar de monumenten en de bijzondere plekken van uw eigen of wellicht uw toekomstige dorp kijken. De gids neemt mooi weer en een attentie voor u mee. €5,00 p.p (geen pin). Kinderen mogen gratis mee.

Informatie: 06 51718363


19 februari 2019

Einde van de tentoonstelling ‘Het Melco-terrein Heiloo’.

Wilt u de Melcotentoonstelling nog of nogmaals bekijken, haast u dan !
Zaterdag 16 en zondag 17 maart is het laatste weekend dat deze tentoonstelling te bezoeken is.
Daarna wordt er gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling.


19 februari 2019

Presentatie over herbergen, kroegen en …. Melksalons

Wederom een bijzondere middag in de film-theaterzaal van het Historisch Museum Heiloo.
Twee zaterdagen aaneen nam Piet Stoffers de aanwezigen mee op een ‘Kroegentocht ‘ door Historisch Heiloo. Heillooërs blijken nieuwsgierig naar de Horeca-geschiedenis van Heiloo want Piet hield deze presentatie vorig jaar ook al enkele keren in een overvolle zaal.

Door de verhalen, de getoonde beelden ging er vaak een ‘blijk van herkenning’ een ‘O, ja’ of een zucht van verlangen door het publiek.
Na afloop van de ruim anderhalf uur durende presentatie waren er net als de vorige keren heel wat herinneringen op te halen.
Daarom bleef het nog lang gezellig in het museum. Piet vertelde dat hij eigenlijk nog veel meer wist en dat hij waarschijnlijk maar 30% had kunnen vertellen. Wie weet, als we Piet vragen die andere procenten een volgende keer te vertellen?? Via deze website zal u op de hoogte worden gehouden.

Vlnr.: Paul Morsch, Piet Stoffers en Thea Stoffers.

Foto: Josta de Graaf-Gieltjes

19 februari 2019

Extra voorstelling: ‘Foto’s die vervagen’ op donderdag 2 mei 2019

Een voorstelling van Martine Faber gespeeld door Context Toneel en in samenwerking met de Historische Vereniging Heiloo.
Martine heeft zich voor haar verhaal laten inspireren door het verhaal van de familie Bonnewit uit Heiloo.

Alle kaarten voor de andere voorstellingen zijn uitverkocht.
Wilt u deze voorstelling bijwonen, wacht niet te lang en bespreek uw kaarten via e-mailadres: gieltjes@kpnmail.nl
Plaats van de voorstelling: Historisch Museum Heiloo van de Historische Vereniging Heiloo. Op het Landgoed Willibrordus.
Aanvang: 20.00 uur. Inloop: 19.30. Prijs €10.00 inclusief koffie of thee (let op! geen pin).


14 februari 2019

Rondleiding op Nijenburg op zondag 17 februari

Ervaren gidsen zullen u graag het prachtige Huis Nijenburg laten zien. Het landgoed is sinds de zestiende eeuw in het bezit geweest van de familie Van Egmond van de Nijenburg en later van de familie Van Foreest. De huidige eigenaar, de Vereniging Hendrick de Keyser, gaf in 2011 toestemming aan de Historische Vereniging Heiloo om rondleidingen te geven in het gebouw.
Als het weer het toelaat wordt er ook in de tuin gewandeld en zeker weten, er zijn heel veel sneeuwklokjes te bewonderen. Binnen in het huis, ziet u het poppenhuis, waar heel veel over te vertellen valt. Bijzonder is dat er in de oude keuken koffie of thee gedronken wordt.
Entree: €7,50 p.p. Dit is inclusief koffie of thee (geen pin!).
Informatie: 06-51718363


Januari

29 januari 2019

Bezoek Vrijwilligers Buurtbus Heiloo

22 en 29 januari waren de vrijwilligers van de Vereniging Buurtbus Heiloo te gast bij de vereniging.
Op 22 januari werd de film van melkfabriek van Heiloo vertoond. Op 29 januari werd een rondleiding op het terrein verzorgd.
Beide keren werd een inleiding verzorgd door Paul Morsch.

Foto’s: Dick Slagter
28 januari 2019

Presentatie over herbergen, kroegen en…..melksalons

Op veler verzoek zal onze plaatsgenoot Piet Stoffers, bekend van o.a. zijn boek ‘Heiloo, toen het dorp nog dorp was,’ nogmaals een presentatie geven over het verleden en (in mindere mate) het heden van de horeca in Heiloo.

De presentatie, een visuele tocht door Heiloo, zal worden verlevendigd met historische beelden. En zo zal de middag voor de niet piepjonge Heilooërs een feest der herkenning worden. De wèl piepjonge Heilooërs zullen verbaasd zijn over de grote hoeveelheid horecagelegenheden in vroeger tijden in Heiloo. Na afloop van de presentatie zullen er vast veel herinneringen opgehaald worden.
Op zaterdag 9 februari (VOLGEBOEKT) en 16 februari vanaf 14.00 bent u allen zeer welkom in het Historisch Museum Heiloo van de Historische Vereniging Heiloo op het Landgoed Willibrordus.
De presentatie duurt ongeveer anderhalf uur. In verband met de te verwachte opkomst is aanmelden gewenst.
E-mail: p.w.morsch@ziggo.nl tel. 0651718363
Inclusief een aandenken en koffie/thee € 5,00 (geen pin).

Foto: Archief Historische Vereniging Heiloo

27 januari 2019

Rondleidingen Nijenburg 2019

In 2019 zijn er weer rondleidingen op Nijenburg met de Historische Vereniging Heiloo.
De eerste rondleiding is op zondag 3 februari. Ervaren gidsen zullen u graag het prachtige Huis Nijenburg laten zien.
Het landgoed is sinds de zestiende eeuw in het bezit geweest van de familie Van Egmond van de Nijenburg en later van de familie Van Foreest.
De huidige eigenaar, de Vereniging Hendrick de Keyser, gaf in 2011 toestemming aan de Historische Vereniging Heiloo om rondleidingen te geven in het gebouw.
Als het weer het toelaat wordt er ook in de tuin gewandeld en wie weet zijn dan de eerste sneeuwklokjes te bewonderen.
Zeker ziet u, binnen in het huis, het poppenhuis, waar heel veel over te vertellen valt. Bijzonder is dat er in de oude keuken koffie of thee gedronken wordt.
Entree: €7,50 p.p. Dit is inclusief koffie of thee (geen pin!).
Zondag 3 februari 11.00 en 13.30 uur
Informatie: 06-51718363

Foto: Archief Historische Vereniging Heiloo

Toneelvoorstelling: ‘Foto’s die vervagen’

26 januari 2019

 

Er zijn nog enkele kaarten voor zaterdagavond 27 april, zondagmiddag 28 april en zaterdagmiddag 4 mei beschikbaar.
De kaartverkoop van de komende toneelvoorstelling ‘Foto’s die vervagen’ van Martine Faber is in volle gang. Martine heeft vorig jaar het stuk ‘Ik huil mijn vaders tranen’ geschreven. Dit jaar heeft ze zich laten inspireren door het verhaal van de Heilooër joodse familie Bonnewit.
Data:
Zaterdag 27 april 20.00 uur inloop 19.30 uur
Zondag 28 april 14.00 uur inloop 13.30 uur (bijna uitverkocht)
Vrijdag 3 mei 20.00 uur inloop 19.30 uur (uitverkocht)
Zaterdag 4 mei 14.00 uur inloop 13.30 uur.
Voordat de voorstelling begint zal er een inleiding zijn en na afloop is er een nagesprek.
Plaats: Filmzaal van het Historisch Museum Heiloo, op het Landgoed Willibrordus.
Kaarten kunnen gereserveerd worden per e-mail: gieltjes@kpnmail.nl
Er is een beperkte ruimte dus een beperkt aantal kaarten. €10 p.p. inclusief koffie of thee. (geen pin)


Vrijwilligersmiddag 2019

19 januari 2019

Op vrijdag 18 januari werd de traditionele vrijwillig(st)erdag gehouden, voor het eerst op de nieuwe locatie. Voorzitter Jaap de Graaf heette de vrijwilligers welkom en bedankte hen voor hun inzet in het afgelopen jaar. Hij memoreerde dat veel werk vaak onzichtbaar wordt verricht. Alle vrijwillig(st)ers blijven onmisbaar voor een vereniging als de Historische Vereniging Heiloo.
Daarna volgde, verdeeld in drie groepen, een rondleiding over het terrein van de voormalige Willibrordusstichting dat nu Landgoed Willibrordus heet.
Na de rondleiding volgde onder het genot van een hapje en een drankje een gezellig samenzijn.
Tot slot bedankte Paul Morsch de rondleiders voor hun inzet op deze middag.

Voor een fotoverslag: klik HIER

Foto’s: Adri Slagter-de Heij

Gestolen schilderij teruggevonden bij de Historische Vereniging Heiloo
8 januari 2019

Op Tweede Kerstdag werd bij de vereniging het gestolen schilderij van Jolanda Verduin voor de deur van het Historisch Museum Heiloo teruggevonden door Josta de Graaf. Het kunstwerk werd samen met andere kunstwerken eerder gestolen uit het Willibrordus Business Centrum. Een aantal van de kunstwerken van kwam al eerder terecht.

Van de gestolen kunstwerken mist er nu nog eentje.
Jaap de Graaf, voorzitter van de Historisch Vereniging Heiloo, stelt de vereniging graag beschikbaar als intermediair om ook dit kunstwerk terug te krijgen.

Jolanda Verduin en Josta de Graaf met het teruggebrachte schilderij

Foto: Jeroen Aarten

 

Voor nieuws uit eerdere jaren: klik HIER

..Naar web